Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

"Οι περιπέτειες του Οδυσσέα"

Ένας από τους πρωταγωνιστές του Τρωικού πολέμου ήταν ο Οδυσσέας, ο βασιλιάς της Ιθάκης! Ήταν πανέξυπνος και γενναίος! Δική του ιδέα ήταν ο Δούρειος Ίππος, που ξεγέλασε τους Τρώες και τους έκανε να χάσουν τον πόλεμο!

Μετά από το δεκάχρονο πόλεμο, ξεκίνησαν τα πλοία των Αχαιών για την επιστροφή στην πατρίδα. Επειδή όμως οι θεοί του Ολύμπου ήταν θυμωμένοι (γιατί οι Αχαιοί έκαψαν τους ναούς τους), το ταξίδι της επιστροφής τους ήταν πολύ δύσκολο! Παρόλα αυτά, μετά από λίγο καιρό, γύρισαν στα σπίτια τους όλοι!
Μόνο ο Οδυσσέας περιπλανήθηκε δέκα ολόκληρα χρόνια σε θάλασσες φουρτουνιασμένες και χώρες εχθρικές, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και μάγισσες, κύκλωπες ή τέρατα μέχρι να φτάσει στην Ιθάκη!

Όλες αυτές τις περιπέτειες του Οδυσσέα τις περιγράφει ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Όμηρος στην "Οδύσσεια"!
Ήταν τόσο μεγάλες οι περιπέτειές του που, ακόμα και σήμερα, έτσι αποκαλούμε ένα δύσκολο και μεγάλο ταξίδι, πέρα απ' τα συνηθισμένα!

Ξεκινώντας, λοιπόν, ο Οδυσσέας το ταξίδι του γυρισμού με δώδεκα καράβια, βρέθηκε στη χώρα των Κικόνων, από κει στη χώρα των Λωτοφάγων και στη συνέχεια στο νησί των Κυκλώπων...

......................................................................

Ο κύκλωπας Πολύφημος παρακάλεσε τον πατέρα του, τον Ποσειδώνα, να τιμωρήσει τον Οδυσσέα. Του ζήτησε να μην τον αφήσει να φτάσει σύντομα στην Ιθάκη και να τον βρούνε καινούρια βάσανα και συμφορές.
Ταξιδεύοντας με τους συντρόφους του ο Οδυσσέας, έφτασε στο νησί του Αιόλου, μετά στη γη των Λαιστρυγόνων κι έπειτα στο νησί της μάγισσας Κίρκης!

Η περιπλάνηση του Οδυσσέα και των συντρόφων του (αυτών που του είχαν απομείνει) συνεχίστηκε στον Άδη (όπου συνάντησε παλιούς φίλους και συμπολεμιστές του που ήταν νεκροί), στο νησί των Σειρήνων και στο στενό της Σκύλλας και της Χάρυβδης...

3 σχόλια:

κλεανθης είπε...

πολυ ωραιο

Ανώνυμος είπε...

ωραία βίντεο κύριε Γιάννη.
Νεκτάριος

Γιάννης Παπαθανασίου είπε...

Χαίρομαι που σ' άρεσε, Νεκτάριε!
Χαίρομαι, επίσης, που παρακολουθείς το ιστολόγιο! Καλό βράδυ...