Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

"Μικρομαγειρέματα..."

Στην τελευταία ενότητα του μαθήματος της Γλώσσας "Έλα στην παρέα μας" (εκτός των άλλων) είδαμε πώς οργάνωσε το πάρτι γενεθλίων της η φίλη μας, η Μελίνα (όταν έγινε 9 χρονών), φτάξαμε προσκλήσεις και μάθαμε να φτιάχνουμε τρουφομπαλίτσες!
Είπαμε κι εμείς να ανασκουμπωθούμε, να φέρουμε τα απαραίτητα υλικά στην τάξη και να γίνουμε μικροί ζαχαροπλάστες! Επειδή όμως αποφασίσαμε να ακολουθούμε (όσο γίνεται) την υγιεινή διατροφή, επιλέξαμε να κάνουμε μπάρες δημητριακών με μέλι και ταχίνι!
Για κάποιους ιδιαίτερους λόγους δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας!

Μέχρι να βρούμε τον τρόπο να ξεπεράσουμε τα τεχνικά προβλήματα, ας αρκεστούμε στη συνταγή του Ευτύχη Μπλέτσα...

...και για όσους δεν έχουν υπομονή να δουν το βίντεο, να και η συνταγή!

6 σχόλια:

polyxeni είπε...

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ
Υλικά για ταψί Νο 40
•1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο και ζεματισμένο
•1 ματσάκι κρεμμυδάκια πλυμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
•1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
•1 πράσο ψιλοκομμένο
•1/2 κιλό φέτα σε μικρά κομμάτια
•¼ κιλό ανθότυρο
•4 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
•λίγο μαύρο πιπέρι
•λίγο μοσχοκάρυδο ( προαιρετικά)
•λίγο αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα)
•1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

Για τη ζύμη
•500 γρ. αλεύρι
•2 κουταλιές της σούπας λάδι
•μισο κουταλάκι αλάτι
•νερό όσο σηκώσει η ζύμη (περίπου 1 ποτήρι)

Εκτέλεση
1.Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ανακατεύουμε.
2.Σε άλλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι, λίγο αλάτι και λίγο νερό και αρχίζουμε και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική σαν πλαστελίνη.
3.Αυτό το επιτυγχάνουμε ρίχνοντας νερό αν είναι σφικτή ή αλεύρι αν είναι πολύ μαλακή.
4.Μόλις η ζύμη είναι εύπλαστη, τη χωρίζουμε σε 5 μπαλάκια.
5.Παίρνουμε έναν ψιλό πλάστη, αλευρώνουμε μια επιφάνεια, βάζουμε το μπαλάκι και αρχίζουμε σιγά σιγά να ανοίγουμε το φύλλο, αλευρώνοντας πότε πότε για να μην κολλήσει η ζύμη στον πλάστη.
6.Το φύλλο μας πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού.
7.Με ένα πινέλο αλείφουμε με λαδάκι το ταψί μας και παίρνουμε το φύλλο τυλιγμένο στον πλάστη και αρχίζουμε να το ξετυλίγουμε επάνω στο ταψί αρχίζοντας από την άκρη.
8.Μόλις βάλουμε το φύλλο στο ταψί ρίχνουμε το μίγμα μας και το στρώνουμε για να είναι ομοιόμορφο σε όλο το ταψί.
9.Ανοίγουμε ακόμη ένα φύλλο και το τοποθετούμε στο ταψί.
10.Με ένα πινέλο αλείφουμε το φύλλο με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο με αντίσταση για 1 ώρα περίπου.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Γιάννης Παπαθανασίου είπε...

Ευχαριστώ πολύ, Πολυξένη!
Όταν θα τη φτιάξω, θα σε κεράσω ένα μεγάλο κομμάτι! Στο χρωστάω εξάλλου...

πολυξενη είπε...

Εντάξει κύριε Γιάννη.Καλή επιτυχία!
Θέλω ένα μικρό κομματάκι να μου δώσετε μόνο για να μην χοντρύνω.

Γιάννης Παπαθανασίου είπε...

Έχεις πολλάάά περιθώρια εσύ! Γι' αυτό θα πάρεις ένα μεγάάάλο κομμάτι! Αρκεί να πετύχει...

Αποστόλης είπε...

Κύριε Γιάννη πολύ ωραίο το ιστολόγιο σας.Καλή επιτυχία με τη σπανακόπιτα.

Γιάννης Παπαθανασίου είπε...

Ευχαριστούμε, Απόστολε! Να είσαι καλά!
Δικαιούσαι κι εσύ ένα κομμάτι, μόλις τη φτιάξω, μικρότερο όμως από της Πολυξένης (χα χα)!