Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

"Οι ελιές μας (και όχι μόνο) στο τραπέζι μας!"

Πριν από κανένα μήνα (και κάτι), στην ανάρτηση "Οι ελιές της γειτονιάς μας", λέγαμε για τις ελιές που μαζέψαμε, καθαρίσαμε, κάναμε διαλογή και βάλαμε (χαραγμένες ή όχι, ξιδάτες, τσακιστές) στην άλμη!
Με το που γυρίσαμε στο σχολείο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων (και με τη φροντίδα της κας Βάσως και της κας Ρούλας όλες αυτές τις μέρες των διακοπών) τις βρήκαμε έτοιμες για κατανάλωση!
Το διάστημα που μεσολάβησε, στη Μελέτη Περιβάλλοντος και στην ίδια ενότητητα με την ελιά, κάναμε κάποια μαθήματα που αναφέρονταν στο αμπέλι, στα δημητριακά, στα όσπρια, στα λαχανικά, στα εσπεριδοειδή και στα οπωροφόρα και γενικά στα φυτά της πατρίδας μας!

Προχθές την Παρασκευή, λοιπόν, φέραμε ο καθένας από το σπίτι του ό,τι μπορούσε και στήσαμε ένα τσιμπούσι μεσογειακής διατροφής, βασισμένο σε προϊόντα που προέρχονται από φυτά του τόπου μας! Κάναμε μια μικρή παρέκλιση μόνο! Τα συνοδεύσαμε με δύο εκλεκτά εδέσματα: φέτα Ελασσόνας και γραβιέρα Κρήτης!
Ψωμιά και παξιμάδια διάφορα για βάση...
ελιές απ' τα χεράκια μας και λάδι μυρωδάτο...
ντομάτες, αγγουράκια, πιπεριές (και ντοματίνια, που έγιναν ανάρπαστα)...
ρίγανη από τον "κήπο" του σχολείου μας (για να αρωματίσει τα καλούδια μας)...
κέϊκ και μουστοκούλουρα σπιτικά κι αφράτα...
φρούτα εποχής (μήλα, πορτοκάλια, μανταρίνια)...
σύκα αποξηραμένα, μέλι, ταχίνι και παστέλια...
φρέσκος φυσικός χυμός πορτοκάλι (χυμός σταφύλι για τους δύσκολους κι ένα ποτηράκι κρασί για το... δάσκαλό μας!)...
και φυσικά η φέτα με τη γραβιέρα απλώθηκαν πάνω στο τραπέζι μας για να τα απολαύσουμε στο κολατσιό των 12!
Όλα καρποί της ελληνικής γης, φρέσκα, αγνά και προπαντός υγιεινά!

Αναχωρήσαμε το μεσημέρι για το σπίτι ικανοποιημένοι και με διάθεση να το ξανακάνουμε!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ωραια που περασαμε ...